Branchmarking: hoe je kunt afkijken bij tegengestelde organisaties

Als innovatieteam is het vanzelfsprekend dat je continu op expeditie bent: op zoek naar trends, nieuwe ontwikkelingen, interessante partijen of kansen. Het is alleen iets minder vanzelfsprekend om van andere organisaties af te kijken. Innovatie wordt, naar mijn mening, nog vaak bestempeld als baanbrekend, grensverleggend of revolutionair.

Laten we dit eens goed bekijken. Stel iedere innovator heeft als doel om de meest uitzonderlijke concepten te bedenken. Dan zou er voor mij een enorme drempel ontstaan om aan die verwachting te voldoen. Innovatie is in mijn ogen ook je aanbod verbeteren zodat het beter inspeelt op waar de klant behoefte aan heeft. Of mee gaan met de trends en ontwikkelingen in de maatschappij zodat je toekomstperspectief creëert. Daarbij komt kijken dat ik vind dat je niet allemaal opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Daarom bij deze de oproep om eens wat vaker af te kijken bij andere organisaties. Of nog beter: bij tegengestelde organisaties.

Expeditie Anton kijkt geregeld af en wij noemen dit Branchmarking. Waar je bij benchmarking jouw cijfers en ontwikkelingen vergelijkt met de cijfers en ontwikkelingen van bedrijven uit dezelfde branche, ga je bij branchmarking ook buiten je branche kijken. Maar… waarom is dat slim om te doen? Het antwoord is heel simpel. Stel, jij werkt voor een bank, en je merkt dat het steeds moeilijker wordt om in te blijven spelen op de veranderende behoeftes van jouw klanten. Dan kun je binnen jouw sector gaan vergelijken, maar de kans is groot dat meer banken deze uitdaging hebben en de kans is relatief klein dat een andere bank al een oplossing heeft. Nu komt dus branchmarking om de hoek kijken. Wat als je deze uitdaging eens checkt in een totaal andere sector. Bijvoorbeeld: vliegmaatschappijen. Hoe behouden zij contact met hun klanten? Hoe zorgen zij dat klanten terugkomen en hoe weten zij wat hun klanten wel of niet willen? Door je daar in te verdiepen, met medewerkers te praten en je eigen ervaringen als klant te analyseren komt je wellicht tot een antwoord als: deze vliegtuigmaatschappij laat hun klanten meedenken over nieuwe campagnes. Wat als…..? Wat als wij als bank ook onze klanten meer betrekken bij ons creatieproces zodat zij kunnen aangeven wat hen wel of niet aanspreekt?

Door jezelf dus de vraag te stellen ‘Wat als…?’ en af te kijken bij een organisatie die al werkt maakt van de uitdaging waar jij tegenaan loopt, kun je deze informatie inzetten om de uitdaging te tackelen. En het mooie is: je hoeft het dus niet allemaal zelf te bedenken of uit te vinden. Er liggen zoveel oplossingen, kansen en mogelijkheden voor het oprapen. Het is de kunst om het te zien én om te weten hoe je het om kunt zetten in waardevolle informatie.

Loop jij tegen een uitdaging aan? Heb je al eens rondgekeken bij andere organisaties/bedrijven hoe zij hiermee om gaan? Wat kan je van hen leren en afkijken? Ga op zoek naar jouw ‘Wat als…?’ vraag en start vandaag nog met afkijken!