De bibliotheek als Stadslab

De wereld van bibliotheken is flink aan het veranderen. Om te blijven voldoen aan de behoeften van de veranderende maatschappij moet er actie worden ondernomen. Er moet worden gezocht naar een manier waarop de bibliotheek nog van toegevoegde waarde zal zijn. Daarbij zal de bibliotheek moeten werken aan een hechte verankering in de lokale digitale en fysieke omgeving. De bibliotheek moet worden gezien als onmisbare schakel in de kennisintensieve stad; de bibliotheek als Stadslab.

We bevinden ons in een informatie apocalypse. We worden overspoeld door informatie, maar de waarheidsfilter wordt steeds meer op de proef gesteld. We kunnen bijna niet meer onderscheiden wat “echt nieuws” is en wat “nep nieuws” is. Dat maakt het leven er niet makkelijker op. Hierin zal de bibliotheek een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, de globaliserende wereld vraagt om sterke regio’s. Nog niet zo lang geleden werd de Brainport-regio rond Eindhoven uitgeroepen tot de slimste regio van de wereld. ‘Think globally, act locally’ is nog nooit zo actueel geweest.

Inspiratie uit: https://informatieprofessional.nl/2012/02/onmisbare-schakel-kennisintensieve-steden-openbare-bibliotheek-als-stadslab/
Door: Emmeken van der Heijden en Aldo de Moor