Innoveren tijdens een pandemie

In welk vakgebied je ook werkzaam bent, een pandemie zorgt bij iedereen voor verandering. Het kan bij de een positief en bij de ander negatief uitpakken. Als innovatieteam merkte wij deze verandering op verschillende vlakken.

Allereerst is het contact met collega’s aanzienlijk minder, wat het lastiger maakt om signalen op te pikken. Op kantoor steken we namelijk altijd onze voelsprieten uit zodat we kunnen opvangen wat er zoal speelt. Waar hebben collega’s het over? Welke klantervaringen worden gedeeld? Welke vragen kwamen binnen bij de frontoffice? Als innovatieteam zijn wij namelijk niet de enige die innoveren. Al onze collega’s dragen bij aan het innovatieproces, soms zonder dat ze het zelf doorhebben. Maar wanneer het merendeel thuiswerkt en contact heeft via MS Teams, wordt het oppikken van deze signalen een stuk lastiger. Daarom heeft Expeditie Anton de ‘Hoe Gaat Het Metjes’ in het leven geroepen. Op het intranet komen collega’s aan het woord en vertellen zij aan de hand van een aantal vragen waar ze zoal mee bezig zijn, hoe ze het thuiswerken ervaren en welke leuke projecten er aan zitten te komen. Op die manier creëren we meer verbondenheid én hebben wij als innovatieteam beter zicht op de projecten en ideeën waar aan wordt gewerkt. Voor ons is dit informatie waar we mogelijk iets mee kunnen: project X van collega Y gaat over internationals, wij hebben nog goede connecties met organisatie Z die een interessante samenwerkingspartner kan zijn. Of: project X van collega Y richt zich op het vernieuwen van ons digitale aanbod, wij kunnen ondersteunen in het achterhalen van de behoeftes van gebruikers zodat het nieuwe aanbod daar op in kan spelen. Op die manier blijven we inspelen op de ontwikkelingen zowel in als buiten de organisatie. Hoe blijf jij op de hoogte van alles wat er gebeurt in tijden dat veel collega’s thuiswerken?

Het tweede aspect waar we de verandering goed merken is de hoeveelheid energie voor nieuwe ideeën. Vooral tijdens de eerste lockdown ging bij veel mensen het brein aan het werk: hoe kunnen we…? wat als we…? stel voor dat…? zou het misschien ook zo…? Er werden niet alleen ideeën bedacht; ze werden ook uitgevoerd! Vanuit het innovatieteam zien we dit als een hele mooie en positieve ontwikkeling. We willen innovatie en creativiteit niet alleen van het innovatieteam ‘laten afhangen’, maar juist iedereen die dit wil, mee laten denken en doen. De pandemie heeft onze ogen geopend als het gaat om de kansen en mogelijkheden om die energie en creativiteit meer de ruimte te geven ook wanneer er geen pandemie heerst. Met als gevolg dat Expeditie Anton onderzoek doet naar het uitrollen van een innovatiecultuur waarmee we als gehele organisatie kunnen experimenteren, onderzoeken, uitproberen en innoveren.

Een pandemie brengt veel onzekerheid met zich mee en ondanks dat het soms even puzzelen is, liggen ook hier weer kansen om dingen anders te doen dan anders. Je moet ook wel in een maatschappij die verandert en behoeftes van klanten die veranderen. Voor ons zorgde de pandemie voor de nodige uitdagingen die we met beide handen hebben aangepakt en hebben omgezet in kansen.

Welke uitdagingen kwamen er bij jou op je pad toen de pandemie uitbrak? Heb je kansen kunnen spotten en grijpen die er voorheen niet waren? En stel jezelf de vraag: op welke ontwikkeling ben je het meest trots? Vier je successen en leer van je uitprobeersels. Op die manier kun je ook tijdens een pandemie innoveren, want innovatie staat nooit stil.