Next Library 2019

Eind januari kregen we het verlossende bericht, dit jaar zullen wij onderdeel uitmaken van het officiële programma van Next Library 2019, hét internationale bibliotheekcongres, met onze workshop PAIN-storming. Een bijzondere kans voor ons team om op een internationaal podium anderen te inspireren met onze werkwijze.

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten waren we volop bezig met de voorbereidingen voor onze workshop. Met nadruk op ‘work’shop, want naast uitleg over de theorie achter dit Design Thinking-onderdeel, willen we onze deelnemers vooral laten leren door te doen.

Voor we het wisten stonden we op vrijdag 31 mei met z’n vieren op Schiphol! Op naar Next Library 2019 in Aarhus, Denemarken. Zaterdag, begon ons programma meteen intensief. Een internationale bijeenkomst van de Creative Ring. Een innovatieve samenwerking tussen internationale bibliotheken uit Aarhus, Barcelona, Espoo, Gent, Amsterdam en Eindhoven. Samen sta je sterker tegenover grensoverschrijdende uitdagingen in de bibliotheeksector. Het congres moet nog beginnen, maar de eerste waardevolle contacten en inspiratievolle momenten zijn al een feit!

Zondag, aan het eind van de middag kregen we de kans om onze workshopruimte te inspecteren, een leuke en speelse ruimte, perfect voor onze workshop! Na de grondige inspectie volgde de officiële opening van Next Library 2019. Inspirerende woorden van Dokk1 (Bibliotheek Aarhus)-directrice Marie Østergård met daarbij de introductie van het indrukwekkende Next Library team. Marie heette alle bezoekers, 400 deelnemers uit 43 verschillende landen, hartelijk welkom en opende vervolgens het buffet en daarmee Next Library 2019.

Maandag, de eerste échte congresdag. De eerste keynote-speaker, Herman Wasserman, trapte het congres af met een lezing over het onderwerp Deepening Data Democracy: potential and pitfall. Kort samengevat nam hij ons mee in de wereld van data-journalisme, digitale democratie en hashtag activisme. Hoe online en offline protesteren elkaar versterken en hoe het misbruikt kan worden door shut downs en fake news. Na de keynote splitsen we ons team op om zoveel mogelijk informatie tot ons te nemen. Ik schuif aan bij de lezing Building Libraries that Empower and Welcome Youth From All Backgrounds, door de Teen Librarians uit Chicago. Deze lezing gaf inzicht in de uitdagingen die in Amerika spelen binnen de bibliotheek. Exclusion is een uitdaging, vaak voelen “gekleurde” Amerikanen een hoge drempel rondom het gebruik van de bibliotheek. Er wordt veel tijd en energie gestoken in het betrekken van deze doelgroep. De Teen Librarians hebben allemaal een eigen leeftijdsgroep en zijn in mijn ogen bijna sociaal werkers in de bibliotheek. Een interessante insteek.

Na een goede lunch (alles is weer tot in de puntjes verzorgd) besluit ik de IGNITE Talks bij te wonen. 8 verschillende verhalen, van 8 verschillende bibliotheken van over de hele wereld, en dat alles binnen 1 uur. Heel diverse verhalen van data-gedreven methodes om bibliotheekgebruik te observeren tot het omtoveren van een verlaten binnenplaats bij de bibliotheek tot een levendig onderdeel van de bibliotheek. Met als mooiste quote “When the wind of change blows, some people build walls and others build windmills.

De laatste keynote-speaker van de maandag was Louise Bernard van de Obama Foundation. Haar verhaal gaat over “Building a presidential museum of the future”. Mooie visie, mooie plannen en mooie plaatjes. Dat gaat een bijzondere plek worden. Hiermee wordt het officiële deel van de dag afgesloten, maar wij gaan verder op een inspirerende Monday Mingle Tour door Aarhus, want netwerken en de stad ontdekken is ook interessant. Voordat we uitgeput ons bed opzoeken kunnen we nog een lekkere maaltijd krijgen bij Aarhus Central Foodmarket, allerlei kleine eettentjes onder 1 dak. Leuke plek om te bezoeken als je ooit in Aarhus bent!

Dinsdag, de dag van onze workshop! Met gezonde spanningen zitten we aan het ontbijt. We hebben er zin in! We kunnen nog een klein stukje meepikken van de eerste keynote-speaker van dag 2, Christopher Breedlove, van The Burning Man Project. Hij heeft een inspirerend verhaal over de beleving rondom Burning Man. Een van de meest exclusieve festivals in de wereld. Het is zoveel meer dan alleen een festival, het is ook een groeiende en levendige community.

Om 10.15 uur staan we helemaal klaar in onze ruimte. Laat ze maar komen. 15 minuten later zit onze ruimte vol, er kan niemand meer bij en we kunnen beginnen.

Wieske geeft eerst een uitleg over wat PAIN-storming precies is en hoe wij het toepassen binnen ons innovatieproces. PAIN-storming is een variant op brainstorming, het grote verschil is dat je niet op een gepland moment nieuwe ideeën gaat verzinnen, maar dat je eerst onderzoek doet naar de gebruikers door de volgende zaken goed in kaart te brengen: People, Activities, Insights en Needs. Hiermee leg je de behoefte van de gebruiker bloot, zodat je die kunt gebruiken in het creatieve proces dat je daarna gaat opstarten. Pas dan kun je aan de slag met oplossingen voor een pijn die door bezoekers en klanten wordt ervaren. Het allerbelangrijkste is dat je met de gebruikers zelf in gesprek gaat en hen écht leert kennen.

Dat was dan ook meteen de opdracht tijdens onze workshop. Hetgeen net via de uitleg van Wieske gepresenteerd is, zelf in groepjes in praktijk gaan brengen. Aan de hand van een onderzoeksvraag ging het ene deel van de groep deskresearch doen en het andere deel van de groep terplekke de bibliotheek in om de doelgroep te ondervragen. Waar wij verwacht hadden dat dit enigszins spannend zou zijn voor de deelnemers, zagen we juist dat onze deelnemers stonden te trappelen en vol enthousiasme aan de slag gingen. Na bijna een halfuur kwam iedereen netjes terug met de opgehaalde informatie. Deze bespraken we met de hele groep om op die manier kennis en ervaringen te delen. Er kwamen mooie verhalen naar boven, met nieuwe inzichten die men zonder PAIN-storming waarschijnlijk niet had ontdekt. Ter afsluiting kregen we een groot applaus en veel complimenten. Blije gezichten en geïnspireerde mensen verlieten vervolgens onze ruimte. Een deelnemer van een Deense bibliotheek heeft ons inmiddels gevraagd naar meer informatie omdat hij zijn collega’s ook wil gaan enthousiasmeren om te gaan PAIN-stormen. Daar deden we het natuurlijk voor!

Voldaan genoten we van onze lunch, sloten we nog aan bij de laatste onderdelen van het programma en gingen we ons vervolgens klaarmaken voor het einddiner en feest. Daar proostten we op onze geslaagde workshop, ontstonden er nog een paar laatste contacten (zo gaan we onderdeel uitmaken van het internationaal Design Thinking for Libraries-platform), genoten we van het eten en deden we zelfs een dansje.

Next Library 2019, wat een geslaagde en inspirerende dagen! Alles was tot in de puntjes verzorgd. Ontzettend tof dat wij hier als team onderdeel van uit mochten maken. Op naar Next Library 2020, in Brisbane, Australië!