Expeditie Anton is het innovatieteam van de Bibliotheek Eindhoven. Vanuit de visie om ons als organisatie meer te richten op de toekomst, is dit team in 2016 opgericht. De afgelopen jaren heeft de Bibliotheek Eindhoven zich met Expeditie Anton op de innovatiekaart gezet. De vele complimenten en interesses die we de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen is niet voor niets geweest: we werken namelijk niet meer alleen aan een innovatieteam, maar ook aan een innovatiecultuur!

Een innovatiecultuur is een cultuur waarin iedereen die wil, de ruimte en mogelijkheden krijgt om te kunnen innoveren. Dit houdt in dat het innovatieteam blijft bestaan en de vaste kern van innovators blijft én dat er meer ruimte wordt gecreëerd binnen de organisatie om ook buiten het innovatieteam te kunnen innoveren. Of beter gezegd: samen mét het innovatieteam. Alleen zo’n innovatiecultuur zet je niet van de ene op de andere dag neer. Expeditie Anton is al een poos bezig met het onderzoeken hoe die cultuur er bij de Bibliotheek Eindhoven uit zou kunnen zien en wat hiervoor allemaal moet gebeuren. Een ware zoektocht met heel veel nieuwe, leuke en verrassende inzichten.

Zoals je in onze blog over branchmarking hebt kunnen lezen, zien wij onszelf niet als uitvinders. We bedenken graag nieuwe concepten, maar kijken ook zeker af hoe andere organisaties hun vraagstukken oplossen. Zo ook bij het oprichten van een innovatiecultuur. Daarom heeft Expeditie Anton met 9 organisaties gesproken over hoe zij innoveren, welke methodieken zij gebruiken en welke leermomenten ze met ons willen delen. Want zo zie je maar weer: het vraagstuk waar wij nu aan werken, is door vele anderen al afgerond of opgelost. En waarom zou je daar niet van kunnen leren, in plaats van dat je het helemaal zelf gaat uitvinden?

Het proces van het oprichten van een innovatiecultuur kent verschillende fases. Met als uitgangspunt: waar is zowel binnen als buiten de organisatie behoefte aan én hoe komen onze kernwaarden, missie en visie als Bibliotheek Eindhoven terug in deze innovatiecultuur? De fases werken we samen met de organisatie uit, zodat we continu bij elkaar checken of we nog op één lijn zitten.

De visie van Expeditie Anton is om vanuit trends en klantbehoeftes tot innovaties te komen, het liefst in samenwerking met toffe partijen en altijd met de klant centraal. Hoe mooi is het wanneer dit niet alleen door Expeditie Anton gebeurt, maar samen mét de organisatie? Deze droom wordt nu werkelijkheid.

Houd onze site in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen rondom de innovatiecultuur.